Digitalni Marketing [2019] – Sve Što Trebate Znati (Vodič Za Početnike)

Često se susrećete s pojmom digitalni marketing a niste u potpunosti sigurni o čemu se radi?

Saznajte točno što je to digitalni marketing a što online marketing te kako se razlikuju.

Otkrijte 10 najvažnijih kanala za digitalni marketing u 2019. godini, što je inbound marketing, što su buyer persone i customer journey te kako vam sve to može pomoći privući kupce.
digitalni-marketing-vodic-za-pocetnike
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

Što je digitalni marketing?

 

Marketing se oduvijek svodio na povezivanje proizvoda s potrošačima na pravom mjestu i u pravo vrijeme. Nekada davno, glavni kanali promocije bili su ogromni plakati uz cestu, posteri u izlozima trgovina, letci i oglasi u novinama. S tako ograničenim kanalima promocije, teško je bilo pogoditi i poruku, i mjesto i vrijeme. Taj problem su uspijevali u potpunosti rješavati samo najkreativniji stručnjaci. Danas, zahvaljujući razvoju tehnologije, imamo priliku susresti se s korisnicima na mjestu gdje se oni već nalaze – na internetu.

 

Digitalni marketing obuhvaća sve marketinške aktivnosti koje se koriste internetom ili elektroničkim uređajima.

 

Digitalni marketing dijeli se na online marketing i offline marketing. Offline marketing odnosi se na marketing koji se služi elektroničkim uređajima poput TV, telefona i radija. Online marketing, poznatiji kao internet marketing, odnosi se na marketinške aktivnosti koje koriste digitalne medije na internetu kako bi prenijele svoju poruku. Kada netko spominje digitalni marketing, obično misli na internet marketing.

 

digitalni-marketing-ilustracija

 

Koje su prednosti digitalnog marketinga?

 

Detaljne opcije targetiranjaIzobilje povratnih podatakaMjerenje uspješnosti oglasa
Jednostavno eksperimentiranjeBrojni kanali oglašavanjaVaši potencijalni kupci su online
Retargetiranje klijenataPersonalizacija oglasaPozitivan povrat na investiciju

 

Razlozi za ulaganje u marketing su brojni i govore sami za sebe, no postoje neki koji su posebno zaslužni za isplativost digitalnog marketinga. Jedna takva karakteristika koja izdvaja internet marketing je mogućnost detaljnog targetiranja oglasa. Ovisno o platformi i kanalu kojeg koristimo za dostavu oglasa, dostupne su nam opcije ciljanja poput dobne skupine, lokacije, interesa, pa čak i zanimanja (i brojne druge).

 

digitalni-marketing-precizno-targetiranje

 

Možda najvažnija prednost digitalnog marketinga, izuzevši napredne mogućnosti targetiranja, su podaci. Informacije dobivene čak i od “neuspješnog” oglasa vrijedne su novca uloženog ako ih se zna iskoristiti. Analiza dobivenih podataka pomaže nam donositi točnije zaključke o našim ciljanim kupcima te što ih sprječava da postanu naši klijenti. Možemo čak i unaprijediti naše oglase da postanu efektivniji i jeftiniji.

 

Kreativnim korištenjem mogućnosti digitalnog marketinga, iskusan stručnjak može stvoriti poruku u potpunosti prilagođenu pojedincu te mu je dostaviti točno u vrijeme kada će ona biti najučinkovitija.

 

Što je inbound metodologija?

 

Inbound marketing odnosi se na marketinšku metodologiju kroz koju se nastoji privući, angažirati i oduševiti kupce u svakom stadiju interakcije.

 

Cilj je prioritizirati ugodno korisničko iskustvo u cjelokupnoj marketinškoj strategiji. Neki primjeri inbound marketinga (i tradicionalnog marketinga u zagradama):

 • informativni članci (pop-up reklame)
 • email newsletter (spam mail)

 

Što je to “buyer persona”?

 

Prije smo spomenuli kako se marketing u stvari svodi na povezivanje potrošača s proizvodom na pravome mjestu u pravo vrijeme. Kako bi uspjeli povezati potrošača s proizvodom, trebamo ga pogoditi pravom porukom. Takva poruka mora odzvanjati, biti upućena točno njemu i njegovom problemu. Kako bi što lakše stvorili takvu osobnu, personaliziranu poruku za veliki broj kupaca kojima oglašavamo, koristimo se raznim alatima. Jedan takav alat su buyer persone.

 

Buyer persona je profil našeg savršenog kupca, imaginarne osobe za koju znamo da naši proizvodi rješavaju njihove probleme. Toj osobi se daje simbolično ime (poput Persona Petar, Atletičar Ante, Vozač Vedran, itd.) i slika ili ilustracija. Zvuči smiješno no takvo personaliziranje nam olakšava da se povežemo s tim osobama i njihovim profilima. Definiranjem njihove demografije i pozadine bolje znamo odrediti kako ćemo ih ciljati i kojim kanalom lakše doprijeti do njih. Uvidom u njihove ciljeve i izazove učimo kako im možemo pomoći. Pomoću njihovih izjava znamo ukloniti nelagodnosti i ublažiti im strahove. Na kraju možemo razmisliti kakva poruka će kod njih najbolje odzvanjati.

 

digitalni-marketing-buyer-persona

 

Kao što postoje buyer persone koje nam pomažu u osmišljavanju poruke i ciljanju oglasa, postoje i takozvane negativne persone. To su profili “loših” kupaca. Možda na prvi pogled ne zvuči kao nešto što vama treba no samo razmislite koliko vremena i novaca vas koštaju neki klijenti. Negativne persone nam pomažu da izbjegnemo neprofitabilne klijente te uštedimo budžet ne oglašavajući njima. Istodobno, pomažu podići kvalitetu naših kampanja, dodatno smanjujući troškove.

 

Greška koju veliki broj marketinških stručnjaka radi je “izmišljanje” persona. Kvalitetne persone se rade na temelju istraživanja, analize podataka i, najbitnije, komunikacije s kupcima. Također, bitno je napomenuti kako svaka persona mora što bolje opisati jedan segment kupaca. Za jedan proizvod/uslugu možete imati po nekoliko persona no najbolje je svesti broj persona na minimum. Kao i u ostatku života, umjerenost je ključna.

 

Odličan alat za izradu buyer persona omogućuje nam HubSpot.

 

Što je “customer journey”?

 

Ako nam buyer persone pomažu da pošaljemo pravu poruku, tada nam customer journey pomaže da ta poruka stigne u pravo vrijeme i mjesto.  Customer journey opisuje faze kroz koje svaki kupac prolazi prilikom kupovine nekog proizvoda. Vrijeme i trud koje će uložiti u svaku fazu ovisi o veličini problema koje proizvod rješava i važnosti samog proizvoda ili usluge.

 

digitalni-marketing-customer-journey

 

Razlikujemo 3 faze customer journeya:

 1. Awareness – Kao što samo ime govori, kupac postaje svjestan da ima problem. Nije siguran koji je uzrok, ali prepoznaje njegove simptome. U ovoj fazi kupac istražuje problem kako bi ga mogao imenovati i saznao što ga prouzročuje.
 2. Consideration – Kupac je saznao uzrok svojih problema i sada razmatra kako ga ukloniti. Istražuje sve moguće pristupe i metode rješavanja problema.
 3. Decision – Posljednja je faza odluke. Kupac zna kojom metodom će riješiti svoj problem i sada istražuje i uspoređuje razne proizvode/usluge. Faza završava odabirom optimalnog proizvoda i njegovom kupovinom.

 

Postavljanjem u cipele korisnika možemo dodatno prilagoditi našu marketinšku strategiju. Tako npr. možemo zaključiti da će na odluku kupca u prvoj fazi najviše utjecati informacijski članci, u drugoj fazi vodiči stručnjaka a u trećoj testimonijali kupaca ili usporedbe cijena.

 

Taktike i kanali digitalnog marketinga

 

Moderni marketinški miks sastoji se od brojnih taktika i kanala. U digitalnom marketingu kanale razlikujemo na temelju njihove cijene. Ako za korištenje nekog kanala plaćamo novčanu cijenu, kažemo da on spada pod plaćene medije. Plaćeni mediji svoju vrijednost donose odmah ili u nekom kratkom roku. Dobro iskorištavanje takvih kanala donosi pozitivan povrat na uloženo (ROI).

 

Kanale koji nas ne koštaju novčano plaćamo uloženim radom. Njih zovemo zasluženi mediji. Takvim kanalima obično treba neko vrijeme da počnu opravdavati uloženo vrijeme no nakon nekog vremena prestignu vrijednost plaćenih medija svojim eksponencijalnim rastom. Oni zahtijevaju više truda nego plaćeni mediji ali su zato dugoročno isplativiji.

 

Optimizacija za tražilice – SEO (Search Engine Optimization)

 

Niti jedna strategija digitalnog marketinga nije potpuna bez optimizacije za tražilice (SEO). Mnogi stručnjaci smatraju je temeljnom taktikom marketinške strategije.

 

Optimizacija za tražilice je proces kojim se vaša web stranica prilagođava kako bi postigla što više mjesto na rang listi i samim time veći broj organskih posjetitelja.

 

Postoji nekoliko načina na koji se vrši optimizacija za tražilice:

  • On-page optimizacija – Odnosi se na aktivnosti koje provodimo na našoj web stranici kako bi je što bolje prilagodili standardima neke tražilice (npr. Google). Uključuje aktivnosti poput optimizacije ključnih riječi i slika.
  • Off-page optimizacija – SEO koji se odvija na drugim, “tuđim” web stranicama. Ukoliko se pitate kako je moguće optimizirati SEO vaše web stranice pomoću neke druge web stranice, odgovor leži u poveznicama. Točnije, povratnim poveznicama (backlinks). Tražilice koriste broj različitih stranica koje imaju poveznice na vaš sadržaj kao signal za kvalitetu vaše web stranice.
  • Tehnička optimizacija – Odnosi se na optimizaciju koda (backend) web stranice. Najbitniji faktor je vrijeme učitavanja što postižemo smanjenjem stranice (kompresija slika i koda, strukturiranje podataka, broj izaslanih zahtjeva, itd.). Pročitajte kako ubrzati WordPress web stranicu (optimizacija brzine).

 

digitalni-marketing-seo-optimizacija-za-trazilice

 

Ako ste prije istraživali optimizaciju za tražilice (SEO), sigurno ste naletjeli na pojmove white hat i black hat SEO. Odnose se na moralnost u provođenju optimizacije za tražilice.

 

Black hat uključuje taktike koje tražilice ne podržavaju (ili čak zabranjuju) za varanje algoritama i brzo podizanje na rang listi. Takva je vrsta optimizacije neodrživa, i u slučaju da tražilica otkrije što se događa (a hoće), vaša će stranica biti kažnjena i izgubiti prirodni SEO.

 

White hat se odnosi na taktike u skladu s uputama za korištenje tražilice. Iako se vaša pozicija na rang listi neće vrtoglavo brzo podići (kao što je to slučaj s black hat taktikama), one su dugoročno isplativije.

 

digitalni-marketing-seo-optimizacija-za-korisnike

 

Postoje brojni signali koje Google i ostale tražilice koriste kako bi utvrdile kvalitetu i rang vaše stranice. Pametno ih je proučiti no još mudrije bilo bi shvatiti filozofiju koja leži u srži tih algoritama. Tražilice imaju jedan cilj – da korisnicima dostave zadovoljavajući odgovor na njihov upit. Ako je korisnik zadovoljan i zadrži se na stranici koju otvori (bez povratka na rezultate pretrage), tražilica je dobro odradila posao (a vaša stranica je kvalitetna). Pošto tražilice samo žele riješiti ljudima probleme, valja zaključiti kako je optimizacija za tražilice ustvari optimizacija za korisnike. Omogućite korisnicima ugodno iskustvo surfanja i pritom odgovorite na njihova pitanja i vaša će stranica garantirano biti bolje rangirana.

 

Neki gurui digitalnog marketinga strogo preporučuju fokusiranje na 1 ili 2 polja, no vaša strategija optimizacije za tražilice će biti najjača ako uključuje sva tri (on page, off page i tehničku optimizaciju).

 

Marketing sadržaja – CM (Content Marketing)

Marketing sadržaja odnosi se na stvaranje i promociju sadržaja (tekst, slika, video, zvuk, itd.) u svrhu širenja brenda, rasta prometa te pridobivanja  klijenata i kupaca.

 

digitalni-marketing-sadrzajni-marketing

 

Društveni marketing – SMM (Social Media Marketing)

 

Neosporivo je da internet i digitalni mediji zauzimaju sve više i više našeg vremena. Istraživanja pokazuju da prosječni korisnik provede 3 sata i 15 minuta dnevno gledajući u svoj mobitel. To je gotovo jedan cijeli dan tjedno.

 

Za vrtoglavu brojku pretežno su zaslužne društvene mreže. Ako čitate ovaj članak, šanse su da ste ih danas već više puta “provjerili”. One nam oduzimaju čak 2 sata i 22 minute dnevno. Mnogi stručnjaci smatraju kako su društveni mediji najveća marketinška prilika našeg doba. Tu na scenu stupa društveni marketing (ili marketing društvenih mreža).

 

digitalni-marketing-notifikacije

 

Društveni marketing je način nastupanja na društvenim mrežama u svrhu širenja brenda, pridobivanja pratitelja i rasta prometa.

 

Društveni mediji daju nam šansu da se bolje približimo našoj publici. Očekuje se da komunikacija na društvenim mrežama bude opuštenija i osobnija od drugih kanala. To je jedna od mogućih točaka gdje zadovoljne kupce oduševljavamo i pretvaramo u zagovornike brenda. Upravljanje profilima zovemo community management. Dobro vođeni profili na društvenim mrežama zlata vrijede.

 

Društveni mediji su izvrsno mjesto za objavljivanje sadržaja jer čitatelji vole dijeliti zanimljive članke i infografike sa svojim sljedbenicima ili prijateljima. Viralnim sadržajem imamo priliku privući tisuće čitatelja u samo nekoliko sati, dok bi za tu brojku trebalo i do nekoliko mjeseci optimizacije za tražilice.

 

U 2019. godini koristimo 6 društvenih mreža bitnih za digitalni marketing:

 • Facebook – Na prvom mjestu – neosporivi kralj društvenih mreža. Prema istraživanju koje je provela Arbona, ovaj gigant broji 1 900 000 korisnika u Hrvatskoj. Gotovo svaki drugi stanovnik RH koristi Facebook. Polovina korisnika spada u dobnu skupinu 25-44 godina. Ova je društvena mreža idealna za interakciju s fanovima te organizaciju nagradnih igri.
 • Instagram – Društvena mreža za dijeljenje fotografija (i videozapisa) kojom dominira mlada populacija. U Hrvatskoj ima preko 1 100 000 korisnika i ta brojka brzo raste. Više od pola korisnika je dobi između 18 i 34 godina. Platforma je dobra za širenje brenda i prodaju lifestyle-a, pogotovo kod mladih.

 

digitalni-marketing-fotografije

 

 • Pinterest – Još jedna mreža za dijeljenje fotografija, no za razliku od instagrama, fokus nije na osobnim slikama i uspomenama već više na predmetima te proizvodima. Zvuči idealno za trgovce, zar ne? Unatoč prirodi te platforme, većina marketinških stručnjaka je zapostavlja. Korisnici Pinteresta su pretežito žene.
 • Twitter – Ova platforma postala je popularna zahvaljujući svojoj unikatnoj “kvaki” – postovi su ograničeni na samo 140 znakova. Samo za kontekst, prethodna rečenica sadrži 117 znakova. Zahvaljujući tom ograničenju, ubrzo je postala vodeća lokacija za dijeljenje novosti. Danas je to ograničenje podignuto na 280 znakova, no prosječan tweet broji samo njih 34.
 • LinkedIn – Svaki poslovni čovjek danas mora dobro razmisliti o otvaranju profila na ovoj platformi. LinkedIn je vodeća društvena mreža profesionalaca a služi za širenje vaše poslovne mreže. Većina modernih firmi koristi se ovom platformom prilikom traženja i zapošljavanja novih radnika. Objavljivanjem kvalitetnog sadržaja na ovoj mreži postavljate se kao autoritet u svojoj branši. Idealna je za B2B oblik poslovanja. Pročitajte kako optimizirati LinkedIn profil u 9 koraka.
 • Quora – Mjesto gdje se okupljaju intelektualci i oni znatiželjni. Quora je platforma nastala na dosta jednostavnoj formuli. Netko postavi pitanje a korisnici daju svoj odgovor na njega. Čitatelji zatim odlučuju o kvaliteti tog odgovora (+ ili -). Odgovaranjem na postavljena pitanja možete oglašavati svoj proizvod te iskazivati svoj autoritet u branši. No, najveća vrijednost leži u podacima. Istraživanjem ove mreže možete doći do stvarnih mišljenja vaših potencijalnih klijenata te saznati koji su njihovi problemi. Također, postavljena pitanja sadrže izvrsne ključne riječi za optimizaciju za tražilice kojih se možda ne bi sjetili.

 

digitalni-marketing-drustveni-marketing

 

Svaka društvena mreža ima svoje nuance koje treba dobro poznavati. Sadržaj koji objavljujemo mora im biti u potpunosti prilagođen ili će korisnici negativno reagirati na njega.

 

Izgradnja profila i skupljanje pratitelja je dugotrajni proces. Kako bi se taj proces ubrzao, društvene mreže nude plaćene oglase pomoću kojih svoj sadržaj možemo prikazati i ljudima koji još nisu naši pratioci. Takva vrsta oglasa plaća se po kliku i spada pod PPC oglašavanje.

 

PPC oglašavanje (Pay-Per-Click)

Pay-per-click oglašavanje je metoda privlačenja prometa na web stranicu pomoću oglasa koje plaćamo svaki puta kada netko na njih klikne.

 

Direktni (email) marketing – DM (Direct Marketing)

Direktni marketing je metoda izravnog, personaliziranog komuniciranja s klijentima. Može se provoditi pomoću e-maila, SMSa ili aplikacije za dostavljanje poruka (npr. Messenger).

 

Analitika i praćenje (Marketing Analytics)

Analitika i praćenje su neizostavni dio svake strategije i kampanje te temeljna prednost digitalnog marketinga. Analiza podataka daje nam uvid u stvarno ponašanje korisnika i omogućuje prilagodbu marketinške poruke i odabir prigodnog kanala.

 

Optimizacija stope konverzije – CRO (Conversion Rate Optimization)

Optimizacija stope konverzije je proces prilagodbe kampanje, sadržaja ili web stranice kako bi korisnik odradio željenu akciju.

 

Prirodno oglašavanje (Native Advertising)

Prirodno oglašavanje je plaćeni oblik marketinga u kojem se zakupljuju oglasi koji su svojim oblikom i sadržajem u potpunosti prilagođeni stranici na kojoj se pojavljuju (npr. plaćeni članci u medijima, influencer postovi).

 

Partnerski marketing (Affiliate Marketing)

Partnerski marketing je komisijska vrsta oglašavanje gdje za svoj trud dobivate postotak zarade od uspješne prodaje nekog proizvoda.

 

Online odnosi s javnošću (Online PR)

Online odnosi s javnošću odnose se na internetski publicitet koji dobivamo zahvaljujući svojem postupanju (npr. testimonijali, recenzije, komentari na društvenim mrežama i medijske objave).

 

Zadovoljni sadržajem?

Prijavite se na newsletter i budite obaviješteni kada izađe novi članak!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *